Την αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας «κόκκινες» γραμμές, επειδή η Άγκυρα καταλαβαίνει από πράξεις και όχι από λόγια.
«Εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν χαράξει μια κόκκινη γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητούν την αποφασιστική στάση της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο - υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ έχουν δικαιώματα στην περιοχή».
«Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, ανήκει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους βάσει του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζει δε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η περίοδος καθορισμού της ιμπεριαλιστικής τους συνεννόησης χαράζοντας γραμμές σε χάρτες έχει τελειώσει» υποστηρίζει η Άγκυρα, υπαινισσόμενη το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας.
«Η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει όποιον προσπαθεί να αδράξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναπτύσσοντας μια "αρμάδα"» αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά με τον γαλλικό στόλο που βρίσκεται στην περιοχή.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται «βάσει δικαιοσύνης και όχι μέσω προκλήσεων».
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την Παρασκευή πως «σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία».
Comments
Post a Comment