«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK, ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και στις δυνάμεις του κακού πηγάζουν από χώρες το Κόλπου», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, απαντώντας στην ουσία στην Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών τού έστειλαν σαφές μήνυμα «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο».
Η Κοινή Διακήρυξη που εξόργισε τον Ερντογάν
Τηλεδιάσκεψη είχαν το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν.
Η τηλεδιάσκεψη που είχε ως αντικείμενο τις «πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», εντάσσεται στο πλαίσιο του μηχανισμού «3+1» και αποτελεί συνέχεια της συνάντησης στο Κάιρο στις 8/1/2020, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιπλέον, οι υπουργοί στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
Περαιτέρω καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Επανέλαβαν δε ότι τα Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης, υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλλασας και δεν μπορεί να επιφέρει ουδεμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.
Επισημαίνεται ακόμα στη διακήρυξη ότι οι υπουργοί τόνισαν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και εξήραν την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020 για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο ακροτελεύτιο μέρος της κοινής διακήρυξης, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών της ευρύτερης περιοχής συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση.
πηγή: newsbomb
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment