Οι εσωτερικοί χώροι, των bars, των εστιατορίων, των καφέ και των κέντρων διασκεδάσεων θα δέχονται αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένους, με 85% πληρότητα στο κάθε μαγαζί. Πριν λίγες μέρες επίσης ανακοινώθηκε πως τα παιδιά 12-17 ετών τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν rapid test για να καθίσουν στον κλειστό χώρο των καταστημάτων.
Οι άνθρωποι της εστίασης, φαίνονται προβληματισμένοι και περιμένουν έναν δύσκολο χειμώνα, μετά από 2 lockdown και περιοριστικά μέτρα που προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο τους. Παρά το γεγονός ότι έχει απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας, κάποια καταστήματα διατηρούν ”συνήθειες” από τα μέτρα του Μαίου και επιλέγουν να κλείνουν νωρίτερα.
Η εκτίμηση των ιδιοκτητών είναι, ότι τους εξωτερικούς χώρους θα τους επιλέγουν περισσότεροι θαμώνες και τους χειμερινούς μήνες καθώς εκτός από τους ανεμβολιάστους υπάρχουν και οι καπνιστές. Ο κ. Μ. ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σημειώνει πως μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την τήρηση του μέτρου της χρήσης της μάσκας:
”Δεν είμαστε συντονισμένοι σαν λαός οι Έλληνες, όταν τους λέμε να βάλουν μάσκα για να πάνε τουαλέτα μας κοιτάνε πολύ περίεργα σαν να τους μιλάμε για εξωγήινους. Οι μόνοι πελάτες που μας επισκέφθηκαν φέτος το καλοκαίρι κατά πλειοψηφία και τήρησαν το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Άγγλοι ούτε κανείς.
Εμείς από την άλλη είμαστε σε φάση, πώς κάνετε έτσι εμβολιασμένος κι όταν τους λέμε πως θα φάμε πρόστιμο δεν το κατανοούν, παίζουμε κυνηγητό.” Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Μ. δήλωσε ότι και να υπήρχε η μεικτή επιλογή θα επέλεγαν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για εμβολιασμένους:
”Το πολύ ψέκασμα δεν το αντέχω. Βιώσαμε με κοντινό μας φίλο τον κορονοϊό από άσχημο χέρι, βρισκόταν 3 μήνες στην εντατική. Δεν θα έπαιζα με την υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών μας. Το κακό σε αυτή την ιστορία με τους εμβολιασμένους είναι πως παραμένουν οι αποστάσεις, στον κάτω όροφο υπάρχουν λιγότερα τραπέζια στον πάνω περισσότερα, αλλά έτσι δεν χωρούν πολλά άτομα. Το application είναι update, αλλά δεν είναι εύκολο, αργούμε πολύ!
Πρέπει να είναι το πιστοποιητικό σε ευθεία γραμμή, να μην κουνιέσαι εσύ που το σκανάρεις, δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό. Έτσι θα δημιουργείται και ουρά έξω από την πόρτα και ποιος θα κάτσει να περιμένει;” Για τους εξωτερικούς χώρους ο κ. Μ. έθιξε και το οικονομικό θέμα, καθώς όπως είπε θα πρέπει να προμηθευτεί περισσότερα μανιτάρια, αφού οι περισσότεροι θαμώνες θα τους προτιμούν και τους χειμερινούς μήνες: ”Πέρσι ανακουφίστηκα που το γλιτώσαμε με το lockdown, διότι σκεφτείτε ότι καίμε καλοριφέρ και ερκοντίσιον και στους δυο ορόφους όλη την ημέρα και φυσικά τα μανιτάρια έξω.
Η επιχορήγηση ήταν η μεγαλύτερη ανοησία που υπήρξε, οι εταιρίες με το αέριο στα φέρνουν άδεια. Τα τραπέζια αφού υπάρχουν αποστάσεις τώρα το καλοκαίρι είναι λιγότερα κι όταν μπει και η θέρμανση θα είναι ακόμα πιο λίγα.
Θα μπορούσαμε, να εγκαταστήσουμε μέσα μηχανήματα αποστείρωσης αέρα, το πρόβλημα είναι πως αυτά πρέπει να μπουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε δυο τρία κρατίδια στη Γερμανία ήδη το εφαρμόζουν.” Η πληρότητα, οι αποστάσεις και τα πρόστιμα “Χάνονται και οι μικροεκδηλώσεις που πραγματοποιούσαμε τόσα χρόνια.
Δεν ξέρουμε καν αν και πως μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό live. Τα Χριστούγεννα πραγματικά δεν ξέρω πως θα είμαστε, πέρσι ευχόμουν να είμαστε σε καραντίνα, για να παγώσουν τα έξοδα διότι σκεπτόμουν πως δεν θα κερδίσω δεν θα χάσω, είμαστε στο μηδέν. Όλο το καλοκαίρι παλεύαμε με την χαζομάρα, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τα βασικά, λόγου χάρη γιατί δεν μπαίνει η καρέκλα από εκείνη την πλευρά, γιατί ψεκάζουμε το τραπέζι.
Ακούγαμε παράπονα για το κλείσιμο των καταστημάτων τον Μάιο τα μεσάνυκτα, προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε πως εμείς θα φάμε πρόστιμο και μία αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες δεν φαινόταν να το κατανοούν. Έφτασα στο σημείο να τους λέω βάλτε μου στο τραπέζι 10.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα και αν περάσει αστυνομία δώστε τα.”
Ο κ. Μ. παρατήρησε πως μετά την καραντίνα ο κόσμος μαζεύεται και αποχωρεί από τους χώρους εστίασης πιο νωρίς. Αυτό όπως λέει είναι θετικό για εκείνους, διότι υπάρχει χρόνος για ξεκούραση: ”Αποφασίσαμε πως θα κρατήσουμε το κλείσιμο μας στις 01:30, οι σταθεροί μας πελάτες θύμωσαν ομολογουμένως, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, ένα κατάστημα που έχει φαγητό, δεν αντέχει να απασχολείται όλο το βράδυ. Πήρα μία ανάσα με αυτή την απόφαση, γυρνούσα σπίτι μία φυσιολογική ώρα κι εγώ και το προσωπικό μου και κοιμόμασταν ήρεμοι. Δεν υπάρχει λόγος να τα στριμώχνουμε όλα 3-5.
Τον χειμώνα τον βλέπω δύσκολο και προβληματικό, ελπίζω στα μηχανήματα αποστείρωσης αέρα, μακάρι να τα πάρει ο ΕΟΔΥ και να εντάξει στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Απλά να το δούμε, μία οικογένεια θα έρχεται κι εγώ θα πρέπει να ελέγχω πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test, μεγάλη ταλαιπωρία, ειδικά για εμάς που είμαστε μικρό κατάστημα με ελάχιστο προσωπικό.
Μακάρι να προσλάβει ανθρώπους το υπουργείο και να κάθονται στην πόρτα να ελέγχουν, γιατί αλλιώς η κατάσταση θα είναι πραγματικά δύσκολη, θα λέμε ο ένας στον άλλον φύγε εσύ από το μπαρ πάνε να σερβίρεις, θα πάω εγώ για τα πιστοποιητικά ένα χάος.” Για τις αποστάσεις και τα άτομα ανά τραπέζι, σχολίασε πως σε πολλά καταστήματα είναι ακατόρθωτο να χωρέσουν 10 άτομα στα τραπέζια:
“‘Εμείς είμαστε σε πεζόδρομο, εάν καθίσει μία παρέα 10 ατόμων σε κάποιο τραπέζι έξω, θα κλείσει τον δρόμο. Οι πελάτες είναι αυτοί που το δημιουργούν αυτό δεν ευθυνόμαστε πάντα εμείς σαν καταστήματα. Ζητούν, να κάθονται πιο πέρα από τα διπλανά τραπέζια αλλά δυστυχώς δεν κατανοούν πως εμείς έχουμε συγκεκριμένο χώρο που μας ανήκει έξω από το μαγαζί μας.
Αν έρθει τρίτο lockdown, θα είναι δύσκολο αλλά αυτό θα γίνει μάλλον πανευρωπαϊκά, πιστεύουμε ωστόσο πως θα είναι μικρό. Μακάρι να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα γύρω στα Χριστούγεννα, γιατί αλλιώς οι άνθρωποι δεν θα βγαίνουν ειδικά αν έχει κρύο που λένε πως θα κάνει βαρύ χειμώνα ποιος θα κάτσει έξω;”
Ο κ. Α. ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στο κέντρο της πόλης όσον αφορά την τήρηση των μέτρων ήταν αισιόδοξος και τόνισε πως έχουν αρχίσει να τηρούνται και να υπάρχει κίνηση και εντός των καταστημάτων: ‘ ‘Έχει αρχίσει ο κόσμος να προσαρμόζεται, όταν επιβλήθηκε το μέτρο για τους εμβολιασμένους, είχαμε πολύ λίγους πελάτες που προτιμούσαν τον εσωτερικό χώρο.
Εβδομάδα με την εβδομάδα έχει αλλάξει αυτό, προτιμούν το μέσα τους αρέσει, λόγω ζέστης, γιατί ακούν την μουσική καλύτερα, το κλίμα είναι διαφορετικό. Στις 2-3 μέρες που είχε ψύχρα και έβρεχε μέσα ήμασταν στα όρια μας, δεν επιτρέπαμε σε άλλους να μπουν. Και κάτω και πάνω. Έτσι φαίνεται πως είμαστε σε καλό δρόμο και μακάρι να κινηθούμε σε αυτούς τους ρυθμούς και τον υπόλοιπο χειμώνα.”
Σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ο κ. Α. ανέφερε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, ωστόσο μπορεί να βρεθεί λύση: ‘‘Κάποια πιστοποιητικά ευρωπαϊκά εμβολιασμού δεν τα αναγνώριζε το application, εμείς τσεκάραμε ταυτότητες κλπ, και φαινόταν σαν να μην έχουν εμβολιαστεί οι άνθρωποι αλλά βλέπαμε το πιστοποιητικό και αναγραφόταν και οι 2 δόσεις.
Υπήρξαν πελάτες στην αρχή που δεν γνώριζαν πως πρέπει να περάσουν 14 ημέρες για να είναι έγκυρο το πιστοποιητικό και ξαφνιαζόντουσαν όταν δεν γινόταν δεκτό και δεν τους αφήναμε να μπουν μέσα. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνέχεια έλεγχοι, περνούσαν οι υπεύθυνοι ήλεγχαν τους πελάτες και τα πιστοποιητικά τους έναν προς έναν και μετά τσεκάραν τις αποστάσεις, ευτυχώς είμασταν τυπικοί οπότε δεν μας ενόχλησαν περαιτέρω.
Αυτό που βλέπω εγώ και από άλλους ανθρώπους της εστίασης είναι πως είμαστε όλοι προβληματισμένοι για τον χειμώνα δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν αρχίσουν να έρχονται σωρηδόν παιδιά από το σχολείο και είναι θετικά, ταυτόχρονα θα περιορίζονται και οι οικογένειες. Επίσης τί θα γίνει αν χαλάσει ο καιρός, έξω μαζεύονται οι περισσότεροι πελάτες μας, αυτοί πως θα κινηθούν; Και όχι μόνοι αυτοί κι εμείς μαζί τους. Είμαι αισιόδοξος πως δεν θα έρθει άλλο lockdown και μακάρι γιατί δεν θα το αντέξουμε.”
Πηγή: parallaximag.gr
Comments
Post a Comment