Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα, καθώς η Άγκυρα απειλεί με απότομη κλιμάκωση της έντασης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με ενέργειες που παραπέμπουν στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020.
Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει με επιθετικό τρόπο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, «ακόμα και αυτό της κλιμάκωσης»
Για την Αθήνα, δεν χωράει συζήτηση ότι οι έρευνες του γαλλικού πλοίου «Nautical Geo» για λογαριασμό της κοινοπραξίας του East Med στα νοτιοανατολικά της Κρήτης θα συνεχιστούν, παρά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς της Άγκυρας. Ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε και τη σχετική Navtex για την επέκταση των ερευνών από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτει από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό. Η Τουρκία επιχείρησε να απαντήσει εκδίδοντας παράνομη αντιNavtex, στην οποία επαναλαμβάνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «μέρος της περιοχής που δεσμεύθηκε ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ότι όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή δικαιοδοσίας της Άγκυρας πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που διαχειρίζεται το «Nautical Geo» ζήτησε και πάλι από τις ελληνικές Αρχές την έκδοση αναγγελίας για τις έρευνες στην περιοχή, αγνοώντας τις τουρκικές κορόνες, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αποφασιστικότητα του κυβερνήτη του γαλλικού πλοίου να συνεχίσει το πρόγραμμά του παρά τις όποιες οχλήσεις από τα παραπλέοντα τουρκικά σκάφη, όπως έκανε και πριν από λίγες ημέρες.
Στην ουσία όμως, ο τρόπος που κινήθηκε η Ελλάδα οδήγησε την Τουρκία σε οδυνηρό αδιέξοδο. Η Άγκυρα δεν μπορεί να σταματήσει τις έρευνες παρά μόνο με επιθετική ενέργεια εναντίον του γαλλικού πλοίου, αλλά αυτό το σενάριο είναι εκτός τραπεζιού και στο τουρκικό Επιτελείο το γνωρίζουν πολύ καλά. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία μπλοφάρει μιλώντας για «απάντηση» αν το «Nautical Geo» κινηθεί νοτιότερα, καθώς η χρήση βίας θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία αλλά και βαρύτατες κυρώσεις. Έτσι, η αναπόφευκτη συνέχιση των ερευνών σημαίνει και στην πράξη την κατάρριψη του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας για οριοθέτηση που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος.
Για τον λόγο αυτό, η Άγκυρα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αμφισβήτηση του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό δείχνει και η παρουσία της τουρκικής φρεγάτας στα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης.
Όμως και σε αυτό το θέμα, τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εξωτερικών λειτούργησαν ταχύτατα και ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτη που έδειχνε την παρουσία των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κρήτης.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, χαρακτηρίζουν «τεράστια πρόκληση» αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη και επισημαίνουν «ποιος θα δικαιολογήσει στη διεθνή κοινότητα ότι στα 10 ναυτικά μίλια είναι η υφαλοκρηπίδα, όταν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 12 ναυτικά μίλια;». Σχετικά με το casus belli της Τουρκίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Να μη νομίζει κάποιος ότι μπορούμε να συνηθίσουμε τις προκλήσεις».
«Η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει ενισχυθεί η θέση της λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν. Πρόκειται, ωστόσο, για λάθος θεώρηση των πραγμάτων. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ παρά τα επίμονα τουρκικά αιτήματα, ενώ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η εξέλιξη αυτή, άλλωστε, προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε «βολές» κατά των ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
«Έως τώρα οι ΗΠΑ απέτυχαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερους στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν πολλά και πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, γιατί ήταν στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί όμως; Αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί πρωτίστως από την Ουάσιγκτον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, ως νίκη της ελληνικής διπλωματίας αποτιμάται η γερμανική πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα για συμμετοχή, με καθεστώς παρατηρητή, στην Υπουργική Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.
staratalogia.gr
Comments
Post a Comment