Η Ιστορία της πόλης μας, δυστυχώς... πολύ φοβάμαι να μην χαθεί εάν δεν την προσέξουμε όσο πρέπει, σίγουρα αλλάζει άρδην το αστικό περιβάλλον της & δεν πρέπει να λησμονούμε τα κτίρια-μνημεία της. Αλλο "ένα ημαντικό κτίριο της πόλης-σημείο αναφοράς της"....θαρρώ.
Η "Στοά Μοδιάνο (Αγορά Μοδιάνο)", έτος κατασκευής 1922-1925, Βασ. Ηρακλείου 31, Θεσσαλονίκη.
Λέγεται ότι στα εγκαίνια της που έγιναν στις 23 Μαρτίου του 1925, είχε γίνει μια μεγάλη γιορτή όπου οι μουσικές έπαιζαν ως αργά τη νύχτα, ενώ για τους πλούσιους υπήρχε άφθονη σαμπάνια και χαβιάρι, σε αντίθεση με τους φτωχούς που τους πρόσφεραν μόνο ψωμί και τυρί.
Ενα απ'τα γνωστά έργα-κατασκευάσματα του Ελί Μοδιάνο (1881-1968), εβραίου αρχιτέκτονα, γόνου της γνωστής και πλούσιας οικογένειας Μοδιάνο, μια από τις πιο δυνατές οικογένειες της εβραϊκής σεφραδιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Ο Ελί Μοδιάνο σπούδασε στην École Centrale des Arts et Manufactures στο Παρίσι και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη αφού ανέλαβε τον σχεδιασμό σημαντικών κτηρίων της πόλης, όπως το παλαιό Τελωνείο, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης ( ή «Έπαυλη Μοδιάνο» ή «Παλαιό Κυβερνείο»), το Κτίριο Ιονικής και Λαϊκής τράπεζας, Ιων. Δραγούμη και Αγ. Μηνά και η γνωστή Αγορά Μοδιάνο.
---------------------------------------------
Οι Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει ο Μάριο Μοντιάνο στο βιβλίο του, η ιστορία των Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη ξεκινά στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν ο ραββίνος Σαμουήλ Μοντιλάνο ήρθε στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία.
Το όνομα Μοντιλιάνο σύντομα απλοποιήθηκε σε Μοδιάνο, αλλά ίσως τα δύο ονόματα να εμφανίζονταν ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη του 16ου αιώνα και γι’ αυτό ορισμένοι υπερηφανεύονταν ότι ήταν απόγονοι των «πραγματικών Μοδιάνο», δηλαδή αυτών που κατάγονταν από τον ραββίνο Σαμουήλ.
Πολλά από τα εξέχοντα μέλη της οικογένειας ήταν ραββίνοι και συγγραφείς σημαντικών θρησκευτικών βιβλίων.
Μέχρι το 1833 όλοι οι Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης ήταν εγγεγραμμένοι στο προξενείο της Τοσκάνης ως πολίτες του Λιβόρνο.
Πώς έγινε αυτό; Το 1593, ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης Φερδινάνδος των Μεδίκων, είχε θεσπίσει διάταγμα –θέλοντας να αποκαταστήσει μία παλαιότερη αδικία- με το οποίο το Λιβόρνο αποτελούσε καταφύγιο για τους Εβραίους. Αν και οι Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης δεν κατάγονταν από το Λιβόρνο, η πόλη προσέφερε υπηκοότητα στα μέλη της οικογένειας στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της κοινότητας ήταν ο τραπεζίτης Σαούλ Μοδιάνο, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο ξάδελφος του, Σαούλ Ντέιβιντ Μοδιάνο, ο οποίος καταγόταν και αυτός από τη Θεσσαλονίκη, άνοιξε στα μέσα του 19ου αιώνα εργοστάσιο στην Τεργέστη, το οποίο κατασκεύαζε τσιγαρόχαρτα υψηλής ποιότητας και τράπουλες.
Η ιστορία των Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με σημαντικά κτίρια της πόλης.
Ένα από αυτά είναι η έπαυλη Μοδιάνο, γνωστή και ως «παλαιό κυβερνείο», η οποία κτίστηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο με σχέδια του γιου του Ελί Μοδιάνο. Από το 1913 και μετά χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά ως ανάκτορο, ως κατοικία του εκάστοτε Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, ως Ιερατική και ως Στρατιωτική Σχολή. Από το 1972, στεγάζεται σε αυτό το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης.
Ο Ελί Μοδιάνο ήταν αυτός που έκανε τα σχέδια και για την Αγορά Μοδιάνο (φωτ. δεξιά), η οποία ξεκίνησε να χτίζεται το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης, όπου προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάσει τα σχέδια του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν συναγωγή Ταλμούδ Τορά.
Τα εγκαίνια της Αγοράς έγιναν το 1930 και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ξεναγός Κωνσταντίνος Σφήκας, την ημέρα των εγκαινίων είχε συγκεντρωθεί εκεί όλη η πόλη. «Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν από την οικογένεια Μοδιάνο σαμπάνια, χαβιάρι, ρακή και αυγά τυλιγμένα σε κρεμμύδια».
Ήταν η εποχή που οι Μοδιάνο -μαζί με τους Αλλατίνι- βρίσκονταν στο «τιμόνι» της οικονομικής ζωής της πόλης.
Comments
Post a Comment