Skip to main content

Η «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ: ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ 4ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ


Κλεάνθης Γρίβας
Η «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ:  ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ 4ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ

Η «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ:

ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ 4ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ

 

 

Κλεάνθης Γρίβας

 

«Το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται πριν από την ηλικία του νηπιαγωγείου». 

Σουλτάνα Ιορδανοπούλου, «εκπαιδευτικός»

 

Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον βασανισμό ενός ανθρώπου και, κυρίως, ενός παιδιού. Γιατί όσο μικρότερη είναι η ύπαρξη που βασανίζεται, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται σε ένα βασανιστήριο που επιβάλλεται σε όλους μας. Αυτό ήταν το μέγα μάθημα του 20ου «αιώνα των βασανιστηρίων» που στιγματίστηκε ανεξίτηλα από τα ανθρωπόμορφα κτήνη τα οποία διασκέδαζαν κάνοντας σκοποβολή στα κορμάκια μικρών παιδιών ή θρυμματίζοντας σε τοίχους τα κεφαλάκια μωρών.

 

Βεβαίως, η κ. Σουλτάνα Ιορδανοπούλου παραδέχτηκε το περιστατικό λέγοντας ότι «φέρθηκα υπερβολικά βγάζοντας το παιδί έξω στο κρύο για περίπου 2 λεπτά» (και μάλιστα χωρίς καν παλτό, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο) εξωραΐζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την εφαρμοσθείσα «παιδαγωγικής της ψύξης». Και αμέσως, έσπευσε να μας νουθετήσει: 

 

«Το πιο σημαντικό [πιο σημαντικό κι απ’ την ανάλγητη τιμωρία;] είναι να θυμόμαστε ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις [δηλαδή, οι βασανισμοί;] πρέπει να γίνονται πριν από την ηλικία του νηπιαγωγείου». (!) 

 

Κατανοώ την ανάγκη της «εκπαιδευτικού» (με πολλά εισαγωγικά, για μένα) κ. Σουλτάνας Ιορδανοπούλου να δικαιολογήσει το βασανισμό που επέβαλλε σε ένα 4χρονο κοριτσάκι, πετώντας το έξω από την τάξη, στην αυλή του σχολείου, σε συνθήκες αφόρητου ψύχους, για να το… «σωφρονίσει». 

 

Προφανώς, αδυνατεί να καταλάβει ότι καμιά δικαιολογία (και πολύ περισσότερο ένα ανοητολόγημα του τύπου ότι «το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται πριν από την ηλικία του νηπιαγωγείου», με την οποία υπονοεί ότι ακολουθούσε «παιδαγωγικές αρχές»), δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βασανισμό ενός 4χρονου κοριτσιού με την έκθεση του στο δριμύ ψύχος. Απλώς αποκαλύπτει ένα απύθμενο βάθος άγνοιας και μια επίσης απύθμενη άβυσσο ψυχής.

 

Εξ’ ου και το αβίαστο ερώτημα: Πού διδάχθηκε η κ. Σουλτάνα Ιορδανοπούλου  την αποτρόπαια «παιδαγωγική» της ανάλγητης τιμωρίας (που κωδικοποιείται σε αποκρουστικά «σλόγκαν» του πραναφερθέντος τύπου), ενάντια στην οποία στράφηκε μια στρατιά λαμπρών παιδαγωγών από τους μεγάλους του Διαφωτισμού και τον Ζαν-Ζακ Ρουσό μέχρι τους Γιόχαν Πεσταλότσι, Μαρία Μοντεσόρι, Ζαν Πιαζέ, Τζον Ντιούϊ, Αλεξάντερ Νιλ, Πάουλο Φρέϊρε, Ιβάν Ιλλιτς, και πλήθος άλλων, από τους οποίους θα έπρεπε όλοι οι δάσκαλοι να διδάσκονται ισοβίως. Και όσοι παραμελούν αυτό το καθήκον και επαναπαύονται στην εκφορά σπουδαιοφανών ανοητολογημάτων είναι απολύτως ακατάλληλοι για παιδαγωγοί και μάλλον είναι κατάλληλοι ως σωφρονιστικοί επόπτες σε κάποιο Τάγμα Ιησουϊτών ή σε κάποιο «στρατόπεδο αναμόρφωσης». 

 

Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου συνιστά μια ανελέητη σύγκρουση ανάμεσα στην ψυχική μονάδα του βρέφους που τείνει να διατηρήσει την κατάστασή της, και στην κοινωνία που επιδιώκει να μεταμορφώσει το βρέφος σε κοινωνικό άνθρωπο. Και όπως σε κάθε σύγκρουση, έτσι και σ’ αυτή εμφιλοχωρεί η βία.

 

Η μείωση των εντάσεων αυτής της σύγκρουσης υποτίθεται ότι εμπίπτει αρχικά στις αρμοδιότητες της οικογένειας και του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος και, εν συνεχεία, του σχολείου, δηλαδή σ’ ένα κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής της παιδαγωγικής. Και όσοι αγνοούν αυτές τις βασικές συνιστώσες της, είναι καταδικασμένοι να παλινδρομούν στη βία – πράγμα που διευκολύνεται από την έλλειψη της απειλής των κυρώσεων.

 

Υπάρχουν  δύο είδη διαπαιδαγώγησης που η άσκησή τους χαρακτηρίζει την ποιότητα ή την έλλειψη ποιότητας των ατόμων και των κοινωνιών: H θετική και δημιουργική διαπαιδαγώγηση στηρίζεται στην πειθώ, το παράδειγμα και τον σεβασμό που εμπνέει ο παιδαγωγός και ασκείται χωρίς τη διαμεσολάβηση μηχανισμών καταναγκασμού και τιμωρίας. Η αρνητική και καταστρεπτική «διαπαιδαγώγηση» στηρίζεται στην επιβολή σκληρών τιμωριών και κυρώσεων όταν παραβιάζονται οι κανόνες και ασκείται πάντοτε με τη διαμεσολάβηση μηχανισμών καταναγκασμού. 

 

Όποιος δεν το κατανοεί αυτό, είναι απολύτως ακατάλληλος για παιδαγωγός. Αν δεν μπορεί να ασκεί την δημιουργική διαπαιδαγώγηση, δεν πρέπει να του επιτρέπεται να ασχολείται με τα παιδιά.

 

Κάποτε, ο σεμνός άνθρωπος και ζωγράφος Κώστας Λούστας, μου περιέγραψε πώς ένα υποκτήνος-«δάσκαλος», του έσπασε τα δάκτυλα με τη βέργα για να τον αποτρέψει να ασκείται στο βιολί που λάτρευε, γιατί τον απασχολούσε από τα μαθήματά του. Μετά τα πολλαπλά κατάγματα που παραμόρφωσαν τα δάκτυλά του, ο Λούστας, αδυνατούσε να καλλιεργήσει το ταλέντο του στη μουσική. Το διοχέτευσε στη ζωγραφική και εξελίχθηκε σε έναν από τους γνωστότερους ζωγράφους της γενιάς του. Έτσι, μπορούσε να αποδίδει με χρώματα τον κόσμο που δεν μπορούσε να υμνεί με ήχους. Αλλά ποτέ του δεν καταφέρει να ξεπεράσει το κενό της μουσικής που του δημιούργησε μια κανιβαλική αντίληψη της «παιδαγωγικής». Και αυτό, ήταν φανερό από την ιδιαίτερη έκφραση που έπαιρνε το πρόσωπό του, κάθε φορά που μου διηγούταν πώς, καθισμένος στο πάτωμα του Carnegie Hall, βυθίζονταν σε ένα δικό του μαγευτικό κόσμο ακούγοντας τον μεγάλο Jascha Heifetz να παίζει τις σονάτες και τις παρτίτες για βιολί του Bach.

 

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της καταστρεπτικής βίας αποδεικνύεται πολύ δύσκολη γιατί προϋποθέτει τη θεραπεία της παρανοϊκής φλέβας που διατρέχει τον δήθεν «φυσιολογικό» άνθρωπο, προϋποθέτει τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στον φυλογενετικά παλαιό και τον φυλογενετικά νέο εγκέφαλο, ανάμεσα στο ένστικτο και τη νόηση, ανάμεσα στη συγκίνηση και τη λογική, και ανάμεσα στην άγνοια και τη γνώση, ως βασικές προϋποθέσεις για την περιστολή της δυνατότητας κάθε κακοφορμισμένη κοινωνικοποίησης των ανθρώπων που αντιδρούν με πλείστες όσες συμπεριφορές καταστροφικής επιθετικότητας.

 

Όπως έλεγε ο Σουίφτ «Έχουμε τόση ακριβώς θρησκεία όση μας φτάνει για να μισούμε, αλλά όχι αρκετή για ν’ αγαπάμε αλλήλους»

 

Νομίζω ότι από τον Άρθουρ Κέσλερ διατυπώθηκε μια εντυπωσιακά ακριβής ετυμηγορία για την εποχή μας που εναρμονίζεται με την άποψή μου για τη νευροφυσιολογική καταγωγή της βίας του εγγενώς σχιζοφρενικού ανθρώπινου όντος (την αναπαράγω από μνήμης): 

 

«Η φύση μάς εγκατέλειψε, γιατί είμαστε προϊόν ενός λάθους στην εξελικτική διαδικασία. Ο θεός ξέχασε να διορθώσει το λάθος. Συνεπώς, το διορθωτικό έργο πρέπει να επιτελεστεί από μας, για να μεταμορφωθεί, επιτέλους, ο Homo Maniacus σε Homo Sapiens. Όσο υπάρχει ακόμα χρόνος».

 

Οι έρευνες του Papez και του McLean, στον οποίο οφείλεται η διατύπωση της θεωρίας του τριαδικού εγκεφάλου, φωτίζουν την ερμηνεία ορισμένων από τις καταστρεπτικές επιθετικές συμπεριφορές του ανθρώπου, ενώ οι διαπιστώσεις πολλών ερευνητών συνοψίστηκαν άριστα από τον γιατρό και βιολόγο Lewis Thomas στη φράση ότι «ο άνθρωπος έχει προγραμματιστεί βιολογικά ώστε να μην υπόκειται σε κανένα προγραμματισμό και να έχει πάντα την ελευθερία της συνεχούς αναζήτησης νέων στόχων και σκοπών», (*) δείχνουν ένα δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την περιστολή της καταστροφικής βίας. Αν και η υιοθέτησή του δεν είναι καθόλου σίγουρη. 

 

Κλεάνθης Γρίβας


 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εάν επικρατήσει και πάλι η συντεχνιακή «ομερτά», θα αναδημοσιεύσω ως απάντηση το άρθρο του Κώστα Ζουράρι με τίτλο Δυσάθλιοι, χοντρόπετσοι, «εκπαιδευτικοί»;  (Μακεδονία, 5 Νοεμβρίου 2006)

 

(*) Lewis Thomas: Η ζωή ενός κυττάρου, Viking, Ν.Υ., 1975. Το 1975, ο L. Thomas ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, επιτελικό στέλεχος της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόεδρος του Αμερικάνικου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Comments

Popular Posts

Inside the Magnificent Minoan Palace of Knossos in Crete

The Minoan palace at Knossos. Credit: Gary Bembridge /Wikimedia Commons/ CC-BY-2.0 The Palace of Knossos, located about five kilometers (three miles) south of Heraklion on Kephala hill, was the largest of all the Minoan palaces in Crete. It was also at the core of the highly sophisticated civilization that flourished on the island over 3,500 years ago. The discovery of the Minoan Palace of Knossos The discovery and subsequent excavation of the palace dates back to the beginning of the twentieth century. Before then, Knossos had only served as a place mentioned in Greek mythology. The first modern scholar to take a serious interest in the area was the German Heinrich Schliemann, who in 1870 had excavated the site believed to be Troy. Schliemann was certain that a major Minoan palace lay hidden near Heraklion, but the Ottoman authorities who still ruled the island at the time denied any permission to dig there. Years afterward, the British archaeologist Arthur Evans, inspired b...

The World’s Oldest Living Olive Tree is on Crete

The most ancient olive tree in the world, in Crete. Credit: Dimitra Damian/Greek Reporter The oldest olive tree in the world is located in the village of Ano Vouves of Kissamos in Chania, Crete. The ancient tree is 3000 years old, as determined by the international scientific community. The ancient olive tree in Vouves has a trunk with a circumference of 12.5 meters (41 feet), and a diameter of 4.6 meters (15 feet). It belongs to the local tree variety of tsounati, and was grafted at a height of 3 meters onto a wild olive tree. Because of the grafting, its trunk has been so beautifully shaped by nature that it resembles a sculpture. In 1990, after a unanimous decision in the prefecture of Chania, the Vouves Olive Tree was declared a Natural Monument of great importance due to its status as the world’s oldest tree of its kind. The oldest olive tree still produces high-quality olives The fruits of the ancient olive tree make the best olive oil in the world, making the area...

Ten Unforgettable Things to Do Around Syntagma Square in Athens

  Syntagma Square, Athens. Credit: Public Domain Syntagma Square has literally been the very heart of Athens ever since the city became the capital of the modern Greek state. With the Greek Parliament building and the Tomb of the Unknown Soldier looming over it, it is rich with history and is the place where most major events of the last two centuries have taken place. Its name in Greek means “Constitution Square,” a name granted by Greece’s first modern royal, King Otto, on September 3, 1843, after an uprising of the people. This was a smart political move, since the royal palace overlooked the square. In 1934, the royal palace was turned over to the Greek Parliament, and ever since that time, Syntagma Square has been the place where all public protests and demonstrations have taken place. Syntagma Square home to historic demonstrations and protests In December of 1944, just after the departure of the occupying Nazi troops, a people’s rally at the square was marred b...

Rolls-Royce Names Panos Kakoullis New CFO

Rolls-Royce aircraft engine. Credit: Mark Kobayashi Hillary/ CC BY 2.0 British aircraft engine maker Rolls-Royce will name Panos Kakoullis as its new CFO, Reuters reported on Monday. Kakoullis will start in his new role on May 3. The company hopes that the Greek-British Kakoullis, former head of audit and assurance at Deloitte, will successfully guide the company through the coronavirus pandemic. As the the second-largest maker of aircraft engines, Rolls Royce has taken major hits due to the dramatic decrease in air travel caused by the coronavirus. Airlines pay the company by the number of hours each plane is in flight. Accordingly, as the travel industry has come to a standstill, Rolls Royce faced severe financial difficulty in the past year. Rolls Royce CEO Warren East highlighted Kakoullis’ over 30 years experience at Deloitte in a statement: “Panos delivered significant transformational change at Deloitte, streamlining and simplifying the business and we look forwa...

Best Nude Beaches in Greece — and the Entire World

Plaka beach on Naxos. Credit: Carlo Pelagalli/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0 Greece is a country that appeals to almost any traveler, from its towering seaside cliffs to its nearly countless pristine beaches. It is also favored by naturists who want to feel free to be sunbathe and swim in the nude. Greece actually has too many nude beaches to count, with travelers knowing that if they desire that experience, they are never too far away from a nudist beach anywhere in the country. It is not an uncommon sight for women to sunbathe topless, even at conventional beaches in Greece, which is emblematic of the free-spirited nature of the country. Here we have collected some of the best spots for nude bathing all across the nation. World naturist bathing map A global guide to topless and nude sunbathing. Credit: Pour Moi swimsuit company website. A British swimsuit company named Pour Moi  has now created a global map for naturists to know where nude bathing is legal — or at leas...

The Greek Who Taught the Japanese to Eat Feta Cheese and Olive Oil

Credit: Facebook/ Thanasis Fragkis Pioneering businessman Thanasis Fragkis was the very first person to introduce olive oil and other traditional Greek products to Japan more than a decade ago. Olive oil, wine, feta cheese and Greek yogurt, relatively unknown food items to this Far Eastern country, are now being enjoyed as the great gourmet delicacies they are. Speaking to Greek Reporter from his home in the town of Mito, around 120 km (76 miles) north of Tokyo, Fragkis was justifiably proud of his achievement. “We have taught the Japanese to eat olive oil, cheeses, including feta, yogurt that were not part of their diet. They hardly knew of olive oil,” he says in wonderment. Originally from the town of Kymi on the island of Evia, Fragkis emigrated to England, where he met his future wife, who is Japanese. “When we got married we thought ‘you are Japanese, I am Greek, what is the point of living in England?’. Greece was a difficult place to start a business in at the ti...

The Fascinating History of Thessaloniki’s Iconic White Tower

The White Tower. Credit: ΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0 Residents of Thessaloniki, Greece’s second largest city, often use its White Tower as a point of reference when giving directions in the beautiful seaside city. That’s because the tower is by far Thessaloniki’s most iconic monument. The ancient city, located in northern Greece, has a rich history stretching from antiquity to the modern era, but is most noted for its importance during the Byzantine period. During that time, Thessaloniki was a competitor with the great city of Constantinople in terms of its wealth and influence. The White Tower was a witness to many of the city’s most important historical events, and its role in Thessaloniki changed as did the ownership of the city itself throughout the millennia. Studying the history of the White Tower means learning the history of Thessaloniki. The Tower’s strategic location along the Thermaic Gulf made it perfect for guarding the city from thre...

The Five Most Opulent Beach Bars in Greece

Some of the best and most opulent beach bars in the world can be found in Greece . Credit: Greek Reporter When summer rolls around in Greece people beat the heat by flocking to beach bars to enjoy a “frappe” coffee with the indigo blue sea stretching out before them. Beach bars and cafes are truly a summer staple in Greece, but sometimes the sheer variety of options can be overwhelming. The seaside establishments listed below are tried and tested, and are sure to satisfy every beachgoer this summer! The five best beach bars in Greece Le Moon Luxury Seaside Beach Bar – Olympus Riviera  Le Moon Beach Bar is the epitome of luxury, located near Mount Olympus. Credit: Greek Reporter Le Moon beach bar is located near Mount Olympus, northern Greece. The bar is a perfect escape from your day-to-day life, offering delicious coffees and a plethora of other drink options right on the beach. The bar even has its own pool, making it a perfect refuge for those who prefer freshwater swi...

Government, Opposition Clash over Bill to Curb Demonstrations in Greece

As the vote for the bill to regulate demonstrations is about to go up for a vote in the Greek Parliament Thursday, there continue to be fierce reactions from the opposition, unions and other sectors of society. Greece’s public sector employees union ADEDY walked off their jobs on Wednesday, protesting the bill on public demonstrations by accusing the government of using a 1971 junta decree which restricted the right of assembly. The Greek Communist Party workers Union PAME, along with other leftist unions, are also organizing demonstrations in the center of Athens to take place on Thursday evening. Government argues in favor of regulation of demonstrations Speaking in Parliament on Thursday, Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said that the bill “protects the citizens’ freedom of public expression; it protects it from both state authoritarianism and from the threat that this right will be usurped by those who oppose normalcy.” PM Mitsotakis emphasized that the r...

The Mystery of the Oldest Throne in Europe at the Palace of Knossos

Photo: Olaf Tausch /Wikimedia Commons/ CC BY 3.0 In the palace of Knossos in Crete, at the centre of Minoan civilization, a magnificent throne room built during the 15th century BC is considered the oldest such room in Europe. Knossos flourished for approximately two thousand years. It had large palace buildings, extensive workshop installations and luxurious rock-cut cave and tholos tombs. As a major center of trade and the economy, Knossos maintained ties with the majority of cities in the Eastern Mediterranean. The palace was a great labyrinthine complex of 20,000 meters in length, a ceremonial, religious and political center that reflected great wealth, power, and highly advanced architecture. It was based around a central courtyard with more than one thousand interlinked, maze-like halls and chambers. An artist’s recreation of the Palace of Knossos. Photo: Mmoyaq/Wikimedia commons/ CC BY-SA 3.0 The throne room was unearthed in 1900 by British archaeologist Arthur Ev...

Airline Training Center

Car 'n Motion

Αthletix.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *